Går du och funderar på vilka verktyg som är rätt för dig och din verksamhet? Jag kommer i det här inlägget lista upp fördelar / nackdelar samt likheter och skillnader mellan Gua Sha och Fazer IASTM. Jag har arbetat med denna typ av redskap i över 16 år och kommer även dela med mig av mina egna favoriter.
Gua Sha har blivit väldigt populärt på senaste tiden men tekniken har funnits i flera tusen år inom kinesisk medicin. Redskapen består oftast av sten tex rosenkvarts eller jadesten men även buffelhorn etc. Metoden går ut på att skrapa den ytliga bindväven för att sätta igång lymfsystemet och fascia som stagnerat. Detta ska vara effektivt mot celluliter men också för att motverka linjer, rynkor och svullnad i ansiktet. Det finns även redskap för triggerpunktsbehandling och en kam för skalpmassage. Tyvärr finns det Gua Sha verktyg som inte är äkta. Detta kan du se på färgen då den äkta är unik och marmorerad, den oäkta är totalt jämn i färgtonen. Den går heller inte lika lätt sönder ifall man tappar den. (Men det vore ju trist att chansa för att testa).
Många IASTM tekniker påminner om Gua Sha tekniken och det är anledningen till varför jag har valt just Fazer by Artzt Vitality, då deras redskap och behandlingsprotokoll skiljer sig från både Gua Sha och andra IASTM-tekniker.
Fazer IASTM har ett genomtänkt behandlingsprotokoll med fem olika tekniker. De är tillverkade av högkvalitativt rostfritt stål vilket innebär att palpationskänslan och effektiviten av behandling förbättras avsevärt. Många tror att redskapen känns kalla och hårda men de är så välgjorda att de faktiskt känns väldigt behagliga. Verktygen värms snabbt upp av terapeutens händer och rostfritt stål behåller värmen under hela behandlingen.
Fördel: lätt för kunden att använda hemma, en skön behandling i avslappningssyfte och som upplevelserik behandling. Gua Sha ger positiva resultat av regelbunden användning men det går inte att komma ifrån att Fazer är effektivare. Kam för skalpmassage är väldigt behaglig.
Nackdel: materialet är inte lika effektivt som Fazer i rostfritt stål, skadar huden genom att hematom uppstår (det går absolut att undvika detta). Finns oäkta redskap på marknaden. Tappar man redskapen går de lätt sönder men de är inte så dyra som Fazer.
Fördel: genomtänkt behandlingsprotokoll, materialet av högkvalitativt rostfritt stål förbättrar palpationskänsligheten och effektiviteten avsevärt. Filosofi att arbeta lager för lager djupt ner i vävnaden dvs både den ytliga och djupa bindväven utan att skapa hematom och skada huden/vävnaden är av stor fördel. Fazer är rekommenderad av fascia experten Dr. Robert Schleip, Fascia Research Group och teknikerna grundar sig i väletablerade tekniker som är godkända och använda av osteopater/fysioterapeuter/naprapater. Man kan tappa redskapen utan att de går sönder.
Nackdel: säljs inte ut till privatkund så de går inte att använda i egenvård (om du inte är terapeut men utbildning krävs). Dyrare än Gua Sha redskap.
Om jag ska jämföra Gua Sha och Fazer IASTM med varandra så skulle jag rekommendera Fazer för dig som vill arbeta med effektiva och resultatinriktade behandlingar för klienten som lider av besvär och dysfunktioner med en västerländsk filosofi och ett genomtänkt behandlingsprotokoll.
Gua Sha rekommenderar jag till sig som vill arbeta enligt österländsk filosofi. Jag tycker också att Gua Sha passar för upplevelserika behandlingar med fokus på avlappning, till exempel spamassage. Gua Sha är också bra på så sätt att kunden kan köpa egna Gua Sha-verktyg för regelbunden behandling hemma.
Intresserad av att lära dig mer?
Upptäck våra kurser