Fazer iastm

FAZER BY ARTZT VITALITY - thePRO
Instrument Assisted Manual Treatment IAMT

Instrument-Assisted Manual Treatment (IAMT) Fazer by Artzt Vitality är behandlingsinstrument framtagna av Artzt Institut I Tyskland i samarbete med Fascia Research Group. Ledande experter från fysioterapi och medicin som DFB-Physio Klaus Eder, fasciaexpert Dr. Robert Schleip och fotbollstränare Dr. Andreas Schlumberger har införlivat sin expertis och erfarenhet i produktutvecklingen. Denna nära kontakt med proffsen gör ARTZT thepro så speciell och garanterar oöverträffad kvalitet och vetenskaplig expertis. Metoden är en vidareutveckling av tidigare österländska tekniker som Gua Sha, Kerik, Cao gio mfl och västerländska tekniker som Graston IASTM, Myobar, Fibroblaster mfl. Fazer består av fem behandlingsinstrument gjorda av högkvalitativt rostfritt stål för att få en bra kontaktkänsla och tyngd så att du som terapeut inte behöver använda samma intensitet/tryck i behandling. Instrumenten är formade så att du kan använda och arbeta med dem från olika sidor och vinklar.  Fazer är anpassade till olika användningsområden, vilket gör behandlingen mer effektiv och specifik. Det speciella materialet ger bra och djup kontakt med vävnaden, bättre än vad du kan få till med händerna. Redskapen är en förlängning och komplement till klassisk manuell terapi utfört med händerna.

Vidhäftningar runt ledstrukturer är ofta starkare än de normala vävnaderna och kraft som appliceras kan skada normala vävnader innan sammanväxningar bryts. I närvaro av vidhäftningar ökar många terapeuter ofta kraften i ett försök att bryta ner dem och riskfaktorn ökar proportionellt. Med Fazer blir det ännu lättare att upptäcka adherenser samt behandla dem på ett skonsamt men effektivt sätt.

Eftersom Fazer är gjorda av rent rostfritt stål har de en mycket hög densitet. Den mekaniska informationen från vävnaden, t.ex. vävnadsmotståndet, förs vidare direkt till terapeuten via instrumenten. I början var en del terapeuter skeptiska till massage och skrapning med verktyg. Speciellt materialvalet - kallt stål - betygsattes ganska negativt av kollegor som arbetade manuellt innan man fått prova behandlingen. Naturligtvis är terapeutens hand oersättlig, men ett instrument kan också vara till stor hjälp, beroende på material. Mer naturliga och "positivt utseende" material som trä, horn eller färgglada plaster har andra egenskaper än rostfritt stål. Men när det gäller att överföra mekanisk information från levande vävnad är rostfritt stål oslagbart. Den absorberar snabbt värmen från terapeutens hand, så att de flesta patienter inte längre kan känna skillnad på terapeutens hand och instrumentet efter bara en kort behandlingstid. (Framför allt redskapen för triggerpunktsbehandling). Dessutom integreras instrumentet efter ett tag mycket snabbt i terapeutens eget kroppsschema och blir därmed en integrerad del av den egna kroppen under behandlingen. Som ett resultat uppfattar terapeuten viss mekanisk information från vävnaden mer intensivt! De flesta terapeuter väljer oftast att använda Fazer som ett komplement till sin manuella terapibehandling.  

PRODUKTER
Terapeuten använder speciellt utvalda produkter för att skydda huden tex vid skrapning. Lämpligast är massagebalsam för bästa effekt. 

FÖRDELAR MED FAZER IAMT

 • Förbättrar palpationskänslan att upptäcka vidhäftningar
 • Förkortar behandlingen pga effektivare och snabbare behandlingsresultat
 • Skonar terapeutens kropp, speciellt händer, axlar och skuldror
 • Tillåter djupare och mer fokuserad terapeutisk behandling
 • Håller livet ut och är lätta att ta med på resor
 • Utökar din behandlingsportfölj och omsättning
 • Fazer kan tack vare sin design användas på många sätt

ANVÄNDNINGSOMRÅDEN

 • Allmän mjukvävnadsbehandling
 • Akut eller kronisk smärtbehandling
 • Fascia behandling fibros
 • Begränsad rörelse, stelhet
 • Ärr och adhesion (vidhäftningar)
 • Fascia behandling hyalurona (hyaluronsyra)
 • Cellulitbehandling
 • Triggerpunkter, fascia mobilisering mm
 • Lymfdränage
 • Spända käkar, ansiktslyft, ansiktsmassage

FAZER THEPRO IASTM (även kallad IAMT / IAFT)

FAZER IASTM står för Instrument Assisted Soft Tissue Mobilization men I samband med Fazer kan du även komma att se förkortningar såsom IAMT och IAFT också. Dessa pga att att Fazer är en vidareutveckling från IASTM-tekniken men Fazer fokuserar även på "Deep tissue" också och har därför valt en mer passande förkortning som står för IAMT - Instrument Assisted Manual Treatment eller IAFT - Instrument Assisted Fascia Therapy.  

Det här är grundtekniken i Fazer som består av sex olika behandlingstekniker. Fazer är en vidareutveckling från GUA SHA (österländsk filosofi) och Graston IASTM (västerländsk filosofi) och har även lagt till fler tekniker och fler verktyg för triggerpunktsbehandling etc. Behandlingen kan med fördel kombineras med andra tekniker som du kan läsa om här nedan. Dessa är påbyggnadskurser så var uppmärksam på detta när du ska välja klinik eller utbildning.  

Fazer är anpassade till olika användningsområden, vilket gör behandlingen mer effektiv och specifik. Det speciella materialet ger bra och djup kontakt med vävnaden, bättre än vad du kan få till med händerna. Användningen av dessa behandlingsredskap avlastar terapeutens händer utan att förlora "känslan" för patientens muskler och fascia. Adherenser (vidhäftningar) runt ledstrukturer är ofta starkare än de normala vävnaderna och kraft som appliceras kan skada normala vävnader innan sammanväxningar bryts. I närvaro av vidhäftningar ökar ofta många terapeuter kraften i ett försök att bryta ner dem och riskfaktorn ökar proportionellt. Det är därför till stor fördel att först använda Fazer i palpation och sedan lossa upp vävnaden före manipulation/mobilisering.

 Du kan behandla alla stela muskler och bindväv på hela kroppen, även klienter som lider av hypermobilitet. Du kan behandla problemområden som: spända käkar, ärr och adhesion (vidhäftningar), nackspärr, ryggskott, ischias, celluliter, ansiktslyft och motverka rynkor. Allmän mjukvävnadsbehandling - Akut eller kronisk smärtbehandling - Fascia behandling (t.ex. fibros) - Begränsningar av rörelser / bindvävsbegränsningar

ÄRR & ADHERENSER
Typ av klient: har operationsärr, ärr efter skada eller adherenser (sammanväxningar). Sammanväxningar är vanligt bland klienter som lider av hypermobilitet eller efter graviditet/förlossning etc
Fördelar med Ärr-behandling:
- öka rörlighet och rörelseomfång
- minska ärrets synlighet (ljusare, slätare och mer elastisk)
- minska muskelkramper
- förbättra nervfunktion (domningar, smärta)
- förbättra idrottsprestationer
- förbättra cirkulationen och blod- och lymfcirkulationen
- minska risken för långvariga besvär
- minska emotionella och psykiska besvär som orsakats av ärret Ärrbehandling lossar på ärrvävnaden och gör den mer elastisk. Detta kan göras på alla operationsärr, ärr från skador och brännskador. Adherenser (sammanväxningar) kan även bildas av mototomt arbete eller livsstil (kost, vatten, stress, mediciner etc). Tekniken är alltså även bra mot frozen shoulder, plantar Fasciit och muskelbristningar. Att bilda ärr är kroppens naturliga respons för att läka ett sår, oavsett om såret uppkommit på grund av skada eller operation. Ärrvävnad har inte samma struktur som hud. Den är mindre elastisk och kan därför orsaka stelhet, begränsad rörlighet och smärta. Ärr går dessutom oftast djupare än huden och påverkar bindväv, muskler, nerver och cirkulation. Vidhäftningar runt ledstrukturer är ofta starkare än de normala vävnaderna och kraft som appliceras kan skada normala vävnader innan sammanväxningar bryts. I närvaro av vidhäftningar ökar många terapeuter ofta kraften i ett försök att bryta ner dem och riskfaktorn ökar proportionellt.

FAZER FACE

Fazer-terapeuter som deltagit i Fazer grundkurs kan även utföra behandling i ansiktet såsom käkbehandling, ansiktsmassage, ansiktslyft etc.
I denna behandling använder terapeuten produkter speciellt framtagna för resultatinriktad hudvård med bland annat hyaloronasyra och kollagen.
Behandlingen påminner om Gua Sha men terapeuten undviker att framkalla hematom (blödning i vävnaden) samt är noga med att fixera huden. Tack vare att Fazer redskapen är tillverkade i högkvalitativt rostfritt stål så värms de snabbt upp med händerna och redskapen känns behagliga i ansiktet. Vill man fokusera på ansiktslyft kan däremot kalla redskap vara att föredra.

FAZER VITALITY - Sportmassage (fysio-/massageterapi, osteopati)

Typ av terapeut: sportmassör, medicinsk massageterapeut, naprapat, osteopat, fysioterapeut med inrikting på sport och rehab.
Typ av klient: allmänt frisk, vill vara aktiv i sin behandling (här ingår mer kommunikation mellan terapeut och klient, töjningar, behandling i sittande/stående position och under rörelse).

Fazer kan även kombineras med andra tekniker som tex Thera-band och Vitality Flossing. Denna teknik passar oftast den sportiga och allmänt friska kunden. Denna behandlingsform innebär att kunden är aktiv i sin egen behandling. Det är också vanligt att fysioterapeuter och massageterapeuter som jobbar mycket med PNF/MET-tekniker tycker om just denna teknik.  

Thera-band är är ett träningsband som är praktiskt och mångsidigt -  det minsta gym i världen. Det ger både isolerad och multi-muskelträning för unga och gamla på varje träningsnivå. Dessa kan man även använda tillsammans med Fazer i fasciaterapi.    

Vitality Flossing - Optimera genom att komprimera! Flossing är applicering av elastiska band som lindas runt leder och vävnader. Flossing var ursprungligen utvecklad av den amerikanska fysioterapeuten och crossfitness-tränaren Dr. med. Kelly Starrett. Metoden utvecklades senare av Sascha Seifert och Dominik Suslik i samarbete med kända profiler. Utbildningsmetoden är baserad på kompressionsbaserade tekniker med ett elastiskt latexband, det så kallade flossbandet. Detta är en systematisk tillämpning enligt terapeutiska principer för osteopati och fysioterapi, i samband med funktionell och atletisk träning. Förutom muskel-dynamiska övningar som pendling, swinging och fascia träning, fokuserar Vitality Flossing på gemensam mekanik och vävnadsglidning vid rörelseunderskott.

FAZER NEURO

Kommer inom kort till Sverige

VANLIGA FRÅGOR & SVAR OM FAZER 

FAZER by Artzt Vitality nr 1-5 - Fazer by Artzt Vitality är framtagna av Artzt Institut i Tyskland men är tillverkade i Schweiz - Fazer är gjorda av kvalitativt rostfritt stål vilket gör att terapeuten får en bättre fingertoppskänsla än med händerna eller många andra liknande redskap av annat material. Verktygen har dessutom lite tyngd som gör att man inte behöver använda samma intensitet / tryck i behandlingen - Med uppdaterad design 2.0 får terapeuten ett bättre grepp och kan hålla redskapen i olika positioner vilket skapar möjligheter att utföra många fler tekniker med varje verktyg. Verktygen är även gjorda så att kunden ska uppleva behandlingen som behaglig. FAZER Hook Verktygen är framtagna av osteopaten Raimond Igel från Berlin och krokarna är tillverkade av aluminium. FAZER Massagebalsam är speciellt framtaget av Artzt Institut för Fazer behandlingsredskap. Balsamet gör huden smidig och möjliggör samtidigt en behaglig och effektiv behandling på specifika behandlingsområden. Den innehåller rena vegetabiliska oljor från mandel, jojoba och morötter, berikad med vitamin E. Dessa ämnen ger huden naturlig vård och fukt. Innehåller även bivax. Mängd 45g FAZER Liniment innehåller bland annat spansk peppar och rosmarinolja som stärker effekten av behandlingen. Mängd: 45g

Fazer är utformade på så sätt att de känns bra för kunden. En skicklig terapeut vet vilket tryck som ska användas och behandlingen ska inte göra ont. En kund som lider av smärta, har någon form av muskel problematik eller inflammation kan tycka att behandlingen kan kännas en del men bör inte få mer ont av behandlingen än av vanlig massage / pressur med händerna. Klienter som har kraftiga muskelspänningar upplever ofta att Fazer är "det enda som hjälper."

Nej, med Fazer IASTM skrapar terapeuten inte tills det uppstår hematom (blödning i vävnaden). Det kan bli en lätt rodnad när blodcirkulationen kommer igång precis som under annan typ av massage. Tekniken är bland annat tagen från Neuromuskulär teknik där man arbetar med långsamma drag lager för lager ner i vävnaden. Knutor och vidhäftningar ska kännas som att de "smälter" bort. Här gäller inte "no pain no gain."

Fascia-experten Dr Robert Schleip säger att man känner vävnaden BÄTTRE med Fazer än med händerna och det kan vi hålla med om.
Fazer ska vara en "förlängning" av terapeutens egen arm.

Tack vare att redskapen är gjorda av rostfritt stål är de lätta att värma upp med värmen från händerna. När de väl är varma håller de värmen länge. I ansiktet kan det till och med vara en fördel att låta redskapen vara kalla. Vissa terapeuter som har värmefiltar på massagebänken lägger de verktyg som för tillfälligt inte används där för att hålla värmen.

Neuromuskulär massageterapi är en mycket specialiserad form av medicinsk massageterapi som specifikt behandlar smärta på ett korrigerande sätt för en långsiktig lösning, genom att behandla fascia (bindväv), lymfsystemet, muskler och muskelfästen. Det finns vissa likheter med Rolfing och några andra djupmassagetekniker. Utövare som använder denna metod känner att den kan ge mer långvariga resultat än snart av de artikulärt riktade teknikerna. Neuromuskulär terapi är en högspecialiserad form av manuell terapi som korrigerar smärta och dysfunktion genom att behandla triggerpunkter, muskelsammanväxningar och fascia (bindvävsmönster). Dessa triggerpunkter, sammanväxningar och fasciamönster kan bildas på grund av ett specifikt trauma, posturalt mönster eller serie av repetitiva rörelser. Neuromuskulära terapisessioner använder exakta behandlingsprotokoll för att korrigera dessa mönster genom att släppa stram fascia, palpera och minska triggerpunkter i snäva muskelband och lösa upp områden med vidhäftningar på ett skonsamt och effektivt sätt. De muskulära smärtområdena och de omgivande musklerna som påverkas på grund av biomekanik och kompensation för den primära smärtan behandlas med dessa protokoll. Trycket som används under behandlingen är baserat på klientens smärttröskel – "no pain, no gain" är inte mottot. Tekniken passar de flesta men är speciellt uppskattad av de som lever med kronisk värk och smärta men även elitidrottaren. 

Team fascia

Vår Expertis

Marie Keller ansvarar för utbildning och distribution av Fazer by Artzt Vitality i Sverige i samarbete med Artzt Institut och Fascia Research Group, University Ulm. Vid speciella tillfällen arrangerar vi workshops med Jürgen Förster, internationell Fazer-instruktör, Fysioterapeut och chef vid fysioterapi-institutet på Universitetssjukhuset i Aachen, Tyskland.

ARTZT thePRO
Högkvalitativa expertverktyg för terapi och träning. Fysioterapeuter och idrottsläkare samt personliga tränare och professionella idrottare är beroende av högkvalitativ utrustning för professionell behandling och träning av muskler, mjukdelar och fascia. Med ARTZT thepro är du väl rustad för detta.  
GJORDA AV PROFFS FÖR PROFFS. Varje thepro-verktyg representerar essensen av ARTZT: Här kombineras expertkunskap från årtionden av forskning och förstklassig kvalitet för att skapa en oumbärlig enhet för dagligt professionellt bruk. Detta är vad namnet ARTZT har stått för i över 40 år. Ledande experter från fysioterapi och medicin som DFB-Physio Klaus Eder, fasciaexpert Dr. Robert Schleip eller fotbollstränare Dr. Andreas Schlumberger har införlivat sin expertis och erfarenhet i produktutvecklingen. Denna nära kontakt med proffsen gör ARTZT thepro så speciell och garanterar oöverträffad kvalitet och vetenskaplig expertis.

Robert Schleip Tensegrity

 "The instrument-assisted fascial therapy with FAZER by ARTZT Vitality is a challenging method for relieving fascial tension. It allows more detailed work than would be possible with the hands." 

Dr Robert Schleip
Fascia Expert - Fascia Research Group

"En mycket bra massageform som hjälper direkt. Har också rekommenderat mina toppidrottare och det blev stor skillnad."
Zoran Maksic
President i Svenska Fitnessförbundet och BB, Mentor åt elitidrottare

"Jag har jobbat med djupmassage i flera år utan problem men när jag nu en dag körde en djupmassage utan Fazer redskap kändes det som att jag inte kom någonstans. Skulle aldrig vilja massera någon kund med mycket spänningar utan dessa redskap igen".
Massageterapeut

”Suveräna verktyg för massörer som vill spara kraft på sina händer, det gör ju att man kan jobba längre.”
Massageterapeut

”Jätteskön behandling! Man kan inte tro att behandlingen ska kännas så bra när man ser på verktygen. Känns att man verkligen kommer ner på djupet och det gör inte ont.”
Jessica Simpsson
Massageterapeut

"The year 2016 was one of the most important in my sporting career, but also the most injurious. But towards the end of the season, I started working with the FAZER, which completely changed my physical situation - from the negative to the positive. Within a very short time, I felt better than I did all year long. The results appeared almost immediately after the treatments. I would recommend FAZER in the regeneration program of every athlete."
Ashton Eaton, world record holder in the ten and seven fight.

The physical therapist experts in using Fazer are working for the following first league soccer clubs in Europe:
- RB Leipzig
- FC Liverpool
- FC Bayern / German National Team (Klaus Eder)
- TSG Hoffenheim
- Eintracht Frankfurt
- Borussia Mönchengladbach
- FC Köln
- HSV Hamburg

"Jag har provat de mesta metoder/massage. Denna är den bästa jag har fått! Känner att den verkligen gör verkan. Så glad att jag fått fatt i massagen hos Marie! Lena Jonsson

"Har aldrig fått en liknande massage tidigare. Känns som att den tar bra." Joacim W

"Jätteskön behandling! Man kan inte tro att behandlingen ska kännas så bra när man ser på verktygen"

"Har sökt hjälp för spänningar och nervsmärta i käkarna och runt munnen hos olika terapeuter och läkare. Har provat många olika behandlingar men har alltid fått höra att man inte kunnat hitta något fel eller muskelspänningar där. När jag provade behandling med Fazer redskap berättade terapeuten att hon kunde känna en hel del knaster i käkar med redskapen men inte med händerna. Jag kunde också själv känna hur hon kom åt spänningarna med redskapen och efteråt hade smärtan och nervpirrande försvunnit."

"Känns att man verkligen kommer ner på djupet och det gör inte ont"

"Man både känner och hör knaster mer med redskapen än med händerna. Visste att det satt spänningar men inte så mycket!"

"Jag bara älskar Fazer redskap, lätta att arbeta med, bra resultat och framförallt inte ansträngande för mina händer." 
Irene, Massageterapeut och Undersköterska

”Suveräna verktyg för massörer som vill spara kraft på sina händer, det gör ju att man kan jobba längre”

"The tools make my treatment more effective in terms of getting a bigger range of motion, less pain and better body awareness in a short space of time. There is often a sudden release and the patient feels spontaneously better. The instruments allow me as a therapist to get deeper and more exactly into the tissue. Fazer-tools are comfortable to use for my fingers and make treating deep tissue very easy."
Ute Imhof, specialist in pediatric physiotherapy of Norway

"Fazer tool precision design makes it exceptionally effective in its application during myofascial therapy. My hands and joints do not feel fatigue, overused, strained or have any blisters after a long days of therapy sessions."
Dr Wilbour Kelsick, Sport Chiropractor, the leading Therapist of the Canadian track and field team.

KURSER AV PROFFS FÖR PROFFS

Vi håller främst utbildningar i vårt utbildningscenter i Norrköping men åker vid vissa tillfällen till Stockholm och Malmö också. Ibland gör vi även kundbesök och kan hålla kursen i era lokaler.

Krav: Förkunskaper certifierad massör, legitimerad fysioterapeut / naprapat, Osteopat D.O eller liknande utbildning.
För FAZER-utbildning krävs först vår grundkurs i Fazer, därefter kan du välja de andra i oberoende ordning när du vill fördjupa dina kunskaper. 

EVENT

Vi arrangerar workshops och inspirationsevent för våra elever/återförsäljare. På dessa event bjuder vi in experter som till exempel vår mentor och kollega Dr JÜRGEN FÖRSTER (fysioterapeut och klinikchef på Universitetssjukhuset i Aachen Tyskland samt internationell Fazer-instruktör. Även andra experter kan du få träffa där.

Har du några funderingar eller har du redan bestämt dig?

Fyll i formuläret här till vänster så hör vi av oss inom kort!
Intresseanmälan är inte bindande.

Vill du hitta en fazer-terapeut i din närhet?

Fasciaterapi

OM OSS
Fascia Wellness Akademi ägs av Keller Wellness AB. Vi är leverantör av klinikutrustning och utbildar kroppsterapeuter i fasciaterapi.

KONTAKT
info@fasciawellness.se
0707220658

BESÖKSADRESS
Nygatan 80 Norrköping

FASCIATERAPI
Fazer by Artzt Vitality IASTM
Prolaxsys
Vitality Flossing
Neuromuskulär fasciaterapi
Gua Sha Spamassage