Vad är fascia?

Vad är fascia och varför har det blivit ett så populärt ämne bland kroppsterapeuter och idrottare?

VAD ÄR FASCIA?

Vet du att din kropp hålls samman av ett stort "nät" som kallas fascia (bindväv)?

Fascia sågs tidigare som endast stödvävnad för muskler, ben, diskar och organ etc. Men ny vetenskap visar att fascia är en betydligt viktigare och mer relevant struktur än vad man tidigare trott. Bara det faktum att fascia vävnaden har en mångfald smärt- och rörelse receptorer visar att den måste ha en terapeutisk relevans i behandling, särskilt när det gäller smärtlindring och begränsad rörlighet.

Fascia spelar en viktig roll för din hälsa och ditt välbefinnande. De förbinder alla strukturer med varandra och bildar ett enormt nätverk som löper från ytan till kroppens djupaste lager. Det är så de håller ihop din kropp och alla dina organ på plats. Enligt den kända fascia forskaren Dr Robert Schleip är den genomsnittliga vikten av fascia hos människor 18 till 23 kilo. All fascia sammankopplas på något sätt. Till exempel stabiliserar fascia kroppen i statiska positioner och dynamiska rörelser mot tyngdkraften - oavsett om du står, sitter eller ligger. De behåller sin form hela tiden och håller alla organ på plats. Detta förklaras med tensegrity-modellen.

TENSEGRITY MODEL

I tensegrity-modellen från arkitektur hålls fasta element samman och stabiliseras enbart av balansen mellan spänningskrafter. I exemplet med kroppen representerar de fasta elementen benen, som praktiskt taget flyter fritt i fascialnätverket under spänning.

SKIVAD GRAPEFRUKT

I en köttbit är fascia det vita skinnet som omger och finns inuti den. I växter, som apelsiner och grapefrukter, kan de kännas igen på liknande sätt. Även här bildas skinn och separerar köttet.

VAD ORSAKAR OHÄLSOSAM FASCIA?

 • För mycket stillasittande livsstil
 • Dålig hållning
 • Ohälsosamma matvanor
 • Uttorkning
 • Dålig sömnkvalitet
 • Överansträngda muskler eller skador
 • Stress

  FASCIA KAN VARA ORSAK TILL SMÄRTA

  Visste du att orsaken till din smärta kan ligga i din fascia, och att du själv kan göra något åt det?
  Fascia omger och håller ihop vart och ett av dina organ, varje blodkärl, varje ben, varje nerv och muskelfiber som i de flesta fall är orsaken till din fysiska smärta, muskelspänningar eller till och med kronisk smärta.

  För bara tio år sedan visste väldigt få ens vad fascia var. Fascia innehåller fler smärtreceptorer än muskler, är nära kopplade till ditt autonoma nervsystem och skickar kontinuerliga signaler till hjärnan. Av denna anledning kallas det nu i vetenskapliga kretsar det största sensoriska organet i människokroppen.

  VILL DU VETA MER OM FASCIA OCH FASCIATERAPI?

  Önskar du att få snabbare, bättre och mer långvariga resultat av dina massagebehandlingar? Ta en av våra fascia-utbildningar!