7 saker du inte visste om Fascia

7 saker du inte visste om fascia och varför du bör erbjuda fasciaterapi till dina kunder.

Är du en av dem som fortfarande inte har studerat om fascia eller erbjuder fasciaterapi till dina kunder? Jag ska här gå igenom 7 saker du kanske inte visste om fascia och varför fasciaterapi kan vara relevant för ditt utbud i din behandlingsmeny.

fascia, bindväv, kollagen

Fascia – fibros bindväv

Nyligen har fibros bindväv som omger och förbinder våra muskler - kallad fascia - blivit ett mycket trendigt ämne i akademisk forskning. Nya vetenskapliga insikter och rön har gett upptäckt till att det kroppsövergripande nätverket av kollagen reglerar dess styvhet och rörlighet i nära samarbete med det autonoma nervsystemet. På detta sätt tar den en viktigare och mycket mer aktiv roll än vad man tidigare förstått.

Fascia – 7 saker du inte visste

  1. Mångfald smärt- och rörelse receptorer
    Fascia sågs tidigare endast som stödvävnad för muskler, ben, diskar, organ etc. Men ny vetenskap visar att fascia är en betydligt viktigare och mer relevant struktur än vad man tidigare trott. Bara det faktum att fascia vävnaden har en mångfald smärt- och rörelse receptorer visar att den måste ha en terapeutisk följd och relevans i behandling, särskilt när det gäller smärtlindring och begränsad rörlighet.

  2. Svarar på stress och belastning
    Varje person bär mellan 18 och 23 kg bindväv. Den lagrar en fjärdedel av den totala mängden vatten i kroppen. Den ger celler organ näring. den reagerar på stress och belastning och anpassar sig därefter. Den förnyar sig långsamt hela tiden; efter ett år har ungefär hälften av kollagen fibrerna bytts ut. Helt nya studier har också visat att fascia svarar vid stress och påverkas av stress via det autonoma (omedvetna) nervsystemet. Ex. påverkar den fibrerna i fascian så att de tjocknar och följden blir sammanväxning av fascia. Eller om du har stillasittande arbete, har monotona rörelser eller rör dig för lite - aktiveras alltså inte fascia och det kan bli förhårdnader av Fascia som leder till värk och stelhet.

  3. Kan torka ut
    Fascia kan också torka ut. Den torkar automatisk ut ju äldre vi blir men även som yngre kan alltså fascia pga monotont arbete och belastning torka ut mellan leder/ben. Eller om du tränar dina muskler hårt och aldrig låter dem sedan  återhämta sig med långsam varsam stretch kan fascia påverkas negativt och istället leda till skador och förslitning.

  4. Fascia finns i hela kroppen
    Den omger alla muskelgrupper (men även våra celler) och håller muskelgrupperna på plats när du spänner dem (under muskelkontration) samt finns mellan muskelgrupperna som ett "glatt vitt ämne" som gör att musklerna kan "glida" mot varandra. Fascia går även från muskler via senor in i benstomme och benvävnad och kärl och nerver som leder ut i extremiteterna löper utmed Fascia. Fascia sitter helt ihop och därför påverkas fascia över hela kroppen. Dvs den smärta som uppkommit då du fått stelhet på grund av stagnerad fascia kan alltså "vandra" till andra delar av kroppen. (ex vid fibromyalgi).

  5. Bindväv ger stadga och håller ihop allt
    Fascia är det byggnadsmaterial som ger stadga och håller ihop celler, organ och vävnader. Bindväven är uppbyggd av kollagen och elastin. Kollagen gör bindväven stark och hållbar medan elastin gör den elastisk. Kollagen är det vanligaste proteinet (med en andel på 30%) hos människan och finns framförallt i hud, ben, senor, brosk och blodkärlsväggar. Det finns 28 olika typer av kollagen, varav fyra är mycket vanliga. De har intressanta mekaniska egenskaper; de är lätt utdragbara men ändå mycket starka.

    Vid EDS Ehlers-Danlos syndrom är bildningen eller processandet av kollagen påverkat och dessa trådar får en glesare och förändrad struktur, något som gör att vävnaden får en sämre hållfasthet. Kollagendefekter förekommer i olika varianter, vilket är orsaken till att vi har olika EDS-typer, alla med sin specifika kollagen förändring. Beroende på vilken typ av kollagen som är drabbat och hur det har skett, kan det uppstå olika konsekvenser i kroppen. Inte bara i form av försämrad hållfasthet och ökad töjbarhet i senor, ligament och hud, utan i vissa fall även avvikelser i skelett, blodkärl och inre organ.

  6. Sensoriskt organ
    Inom de fina och tjockare fascia skikten i och runt musklerna löper alla nödvändiga nerver och blodkärl. Ett överflöd av receptorer skickar och tar emot information till och från muskeln och vidarebefordrar denna information till hjärnan. Dessa receptorer är nervändar av olika slag; de överför sin information till centrala nervsystemet och kommunicerar detaljer om sträckning, rörelse, positionen för den aktuella muskeln, organet och kroppsdelen. (Pacinian corpuscles, Ruffini corpuscles, Golgi receptors, Interstitial receptors).

  7. Fascia och celluliter, ansiktsrynkor, operationsärr, ärrbildning
    Fasciaterapi är inte bara effektivt vid smärtlindring utan har även gett effektiva resultat vid behandling av celluliter (osund fascia kan leda till celluliter och är anledningen till att även smala personer kan ha celluliter), ansiktsrynkor, operationsärr och ärrbildning.

Vill du veta mer om Fascia och fasciaterapi?

Vill du veta mer om fascia och vilken fasciaterapi som skulle passa bäst för din verksamhet?
Anmäl dig här till ett privat kundmöte / workshop hos oss där du får prova på alla våra fascia behandlingar och känna efter vilken metod eller metoder du vill lära dig mer om. 

Anmälan till privat kundmöte

Våra fascia-utbildningar